kiadó és produceri iroda

Varga Frigyes: Szákállás az ekecsi Nap alatt

Hasznos, tanulságos és szívet gyönyörködtető olvasmány ez a kötet. Varga Frigyes (1936) felnőtteknek és gyerekeknek egyformán meséli el letűnt idők, elmúlt korok történeteit és azok tanulságait, a példaképül állítható hősök jeles cselekedeteit, a népi emlékezet és a levéltárak által megőrzött történelmi tényeket, akárcsak saját történetét a település közelmúltjának életében. Bizonyságául annak, hogy a hely befogadó és alkalmazkodó őslakossága nemcsak természeti kincsekben volt gazdag, hanem lelki értékekben is bővelkedett mindig. (304 oldal, fűzve, A5, 10.- €)

„– Híres ez a hely, tanító úr, sajnos manapság mit sem tudnak erről az emberek. Pedig valaha ez a hely Királyföldje volt. Olyan emberek települési helye, akik a komáromi vár urát és várnépét voltak hivatva ellátni élelemmel. Óriás halakat halásztak, vadkant, dámvadat ejtettek el, rákot, csigát, kagylót gyűjtöttek, állati bőrt, szőrmét készítettek ki, halászszerszámokat fabrikáltak. Mindezt a portékát nemcsak a várnak, hanem gyakran magának az ország királyának, királynőjének szállították szekerekkel, tutajjal, vagy a későbbiekben uszályokkal.
Ügyes kezű, dolgos mesteremberek készítették a szigonyt, hálót, halvesztőt, tapogatót, szákot, vörséket, rekeszeket, vejszéket. Nem mellőzték a földművelést sem. Amennyivel velebírt a család, szántóföldet, réteket, legelőket, erdőket birtokoltak vagy béreltek a nemes földbirtokosoktól. A juhok, kecskék, barmok, lovak, apró szárnyasok a háztájiban, a sertések az ólakban az emberek gazdagságáról tanúskodtak.
Az Azoldtok, Zakallusiak, Beryniek, Bollariak és Ekethiek fonott, sárral tapasztott, sövényfalú kunyhókban laktak. A házak széles telken álltak, mögöttük a zöldségeskert, valamint a művelhető földek. A nemezzel bevont sátrakat, jurtákat felváltották a vályogból rakott házak, melyek már náddal voltak fedve. A tágas udvar, pitvar fonott kerítéssel volt bekerítve. A települések lassan falukká terebélyesedtek…”

Előző

Júniusi irodalmi karaván – sajtóvisszhang

Következő

Megrendelések

  1. Seffer Arpád

    Szeretném elolvasni ezt a könyvet, de nem tudom hogyan jutok hozzá. Seffer Arpád Staniční 50 Plzeň ČR

  2. Hi there colleagues, how iis the whole thing, and what you
    wanbt to say about this article, in my view its really
    amazing designed for me.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Köszönjük WordPress & A sablon szerzője: Anders Norén